iHoorn.nl Local Guide Google logo
Weet waar je mag zwemmen in Hoorn

Weet waar je mag zwemmen in Hoorn

Zeker in de zomermaanden zoekt iedereen verkoeling in het water. Zwemmen in de haven of springen vanaf de kade lijkt spannend, maar het is niet veilig en daarom is het verboden. De havenmeesters, stadstoezicht en de politie in Hoorn waarschuwen jongeren die toch een sprong wagen in de binnenhaven.

Ook de havenmeesters gaan in gesprek met de jongeren en waarschuwen hen dat het verboden is om daar te zwemmen. Er ligt soms puin, dat de haven in binnengestroomd, zonder dat je dit vanaf de kade kunt zien liggen. Denk aan een fiets, een houten paal of zelfs een winkelwagen waar je toevallig op duikt met alle gevolgen van dien. Ook worden de jongeren gewezen op de plekken waar je wél mag zwemmen, namelijk bij Zon en Vreugd en de Schelpenhoek. Daarnaast wordt er via social media en op (basis)scholen aandacht gevraagd voor de gevaren.

‘Die klap kwam hard aan’

Zwemmen in de haven of springen vanaf de kade is niet stoer én niet veilig. Daarom is het verboden. Er hangen in de haven borden, maar er zal ook vaker gewaarschuwd worden door havenmeesters, stadstoezicht en politie. Een ongelukkige sprong kan leiden tot botbreuken en ernstige snijwonden op benen en armen. Edwin en Turgut van stadstoezicht: ‘We hebben al diverse keren meegemaakt dat een jongen om stoer te doen voor zijn vrienden vlakbij een schip in het water sprong en de rand raakte. Die klap kwam hard aan. En een gebroken enkel was het gevolg.’

Waar mag je wel zwemmen?

Bij Zon en Vreugd en de Schelpenhoek kun je prima een frisse duik in het water nemen. Dat is niet spannender, maar wel veilig. Meer zwemplekken ontdekken in de buurt? Kijk dan op www.zwemwater.nl of download de gratis Zwemwaterapp voor Apple of voor Android.

Een veilige zomer voor iedereen

‘Wij en de politie gunnen iedereen een leuke zomer en veel waterplezier. We delen liever geen boetes uit, maar nemen wel de verantwoordelijkheid voor een veilige zomer in de haven voor iedereen.’ Als waarschuwen niet helpt, lopen jongeren het risico op een boete van 140 euro per overtreding. ‘Hopelijk laten de jongeren het zelf niet zover komen’, aldus Edwin en Turgut.

Hoorn in beeld

iHoorn.nl is een fotoblog over Hoorn en haar inwoners.Op iHoorn.nl zie je iedere dag nieuwe foto's, de laatste nieuwtjes en de leukste tips of wetenswaardigheden. Volg ons op Twitter of like onze Facebookpagina en kijk met ons mee.

Plaats een reactie