iHoorn.nl Local Guide Google logo
Spelregels en toezicht rondom jaarwisseling

Spelregels en toezicht rondom jaarwisseling

Ook al neemt het aantal meldingen van vuurwerkoverlast af, er raken elk jaar mensen ernstig gewond. Vaak komt dit omdat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of omdat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor zeer onveilig is.

Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast.

Extra toezicht

De gemeente besteedt daarom in de decembermaand extra aandacht aan toezicht op straat en treedt samen met politie en HALT op tegen overlastgevers en overtreders. De handhavers van de gemeente Hoorn werken rond de jaarwisseling samen met de politie, brandweer, HALT en Jongerenwerk om op te treden bij vuurwerkoverlast. De camera’s in de binnenstad worden tijdens de jaarwisseling live bijgehouden om overtredingen te kunnen opsporingen.

Boetes

Ook kunnen opsporingsambtenaren jongeren tussen de 12 en 18 jaar bekeuren bij overtreding van het vuurwerkbesluit en doorsturen voor een straf naar HALT. Deze werkwijze en samenwerking met andere partijen sluit aan bij eerder gehouden onderzoek naar vuurwerkoverlast. Hierin kwam naar voren dat inwoners het meeste last hebben van (knal)vuurwerk in de weken voor de jaarwisseling.

Vuurwerkrondes en meldingen

Rond de jaarwisseling controleren de handhavers van de gemeente tijdens hun rondes op het afsteken van vuurwerk en treden zij op als dat nodig is. Op basis van de controlerondes bij onder meer de bekende vuurwerkhotspots en meldingen die binnenkomen via de website www.hoorn.nl/melding bepalen zij op welke situaties zij in hun rondes op moeten letten en waar zij nodig zijn.

Overlast melden

Wilt u overlast van vuurwerk melden? Dit kunt u doen via hoorn.nl/melding. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Meer informatie over vuurwerk vindt u op www.politie.nl

Campagne jongeren

Veel overtreders zijn jong en hebben het niet zo nauw met de regels die gelden of houden rekening met anderen. Daarom waarschuwt de gemeente via een online campagne over de gevolgen van (het afsteken van) vuurwerk, zowel voor jezelf als voor je portemonnee.

Vuurwerk kopen en afsteken?

Dit zijn de spelregels rond het kopen en afsteken van vuurwerk. Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag u vuurwerk afsteken. De verkoopdagen van vuurwerk zijn op 29, 30 en 31 december. Op zondag 30 december mag geen vuurwerk worden verkocht, daarom is er dit jaar een extra verkoopdag op vrijdag 28 december.

Bron: gemeente Hoorn

Hoorn in beeld

iHoorn.nl is een fotoblog over Hoorn en haar inwoners.Op iHoorn.nl zie je iedere dag nieuwe foto's, de laatste nieuwtjes en de leukste tips of wetenswaardigheden. Volg ons op Twitter of like onze Facebookpagina en kijk met ons mee.

Plaats een reactie