iHoorn.nl Local Guide Google logo
Halve Maen pakt uit met Vaderdagprogramma

Halve Maen pakt uit met Vaderdagprogramma

De Halve Maen pakt zondag 18 juni uit met een speciaal programma voor Vaderdag.
Families kunnen op interactieve ontdekkingstocht over het schip aan de hand van het originele scheepsjournaal uit 1609 van stuurman Robert Juet van Limehouse. Collega-replica Damschuit De Geestman is 18 juni op bezoek en kostuumhistorica Geeske Kruseman geeft tekst en uitleg over het Halve-Maenkledingproject ‘Leven aan boord’.

Het scheepsjournaal van stuurman Robert Juet van Limehouse leest als een spannend jongensboek, vertelt Annemarie Pothaar, coördinator van de Halve Maen. ‘Tussen juli en oktober 1609 waren er tal van ontmoetingen met wat de bemanning toen wilden noemde en die liepen niet altijd goed af.’
Zo werd bemanningslid John Colman op 6 september met een pijl door de keel geschoten en stierf. De bemanning begroef hem de volgende dag en vernoemden de plaats van zijn graf naar hem: Colmans Point.

Westfries Museum, Halve Maen, Kaap Hoorn, Hudson, VOC, iHoorn.nl, Cape Horn, History, Geschiedenis, New York, New Amsterdam, Hoorn

Compleet vuurgevecht
Op 2 oktober 1609 kwam het tot een compleet vuurgevecht tussen de bemanning van de Halve Maen en de inheemse bevolking. Dat begon met de beschieting van het schip met pijl en boog vanuit twee zwaar bemande kano’s. De Halve Maen beantwoordde dat door vuur te geven vanuit zes musketten. Daarbij lieten enkele Indianen het leven. Waarna de Indianen met meer dan 100 man vanaf een landpunt begonnen te schieten. En de bemanning van de Halve Maen het kanon inzetten. ‘Ongelooflijk spannend’, vindt Annemarie.

Interactieve gezinstour
Speciaal voor Vaderdag komt dit spannende scheepsjournaal tot leven in een interactieve gezinstour. Met geluidsfragmenten en fragmenten uit het originele scheepsjournaal van de stuurman van de Halve Maen. Hij brengt je op plekken in het schip waar je nog niet eerder bent geweest en je mag klauteren via de historische trappen. Vanwege het speciale Vaderdagprogramma zijn er deze dag geen gewone rondleidingen.

Westfries Museum, Halve Maen, Kaap Hoorn, Hudson, VOC, iHoorn.nl, Cape Horn, History, Geschiedenis, New York, New Amsterdam, Hoorn

Damschuit De Geestman
Tot ongeveer 1900 vervoerden Westfriese tuinders hun producten per boot naar de steden. Dat moest ook wel want de tuinbouwgrond lag verspreid over 15.000 eilandjes. Dankzij Damschuit De Geestman konden fruit en groenten uit Westfriesland naar steden als Kampen, Zwolle, Amsterdam, Zaandam en Haarlem. Een replica van dit schip, normaal te bewonderen bij de Broeker Veiling, is zondag 18 juni in Hoorn bij de Halve Maen. De schipper en zijn vrouw (acteurs) vertellen over de belevenissen aan boord van hun schip anno 1890.

Kledingproject
Een club enthousiaste vrijwilligers werkt al een tijdje aan het kledingproject Leven aan boord van de Halve Maen. Kostuumhistorica en projectmedewerker Geeske Kruseman vertelt bezoekers over de wereld van de zeeman anno 1609. Ze laat voorbeelden zien en wie wil kan zelf een poging wagen. In het bezoekerscentrum zijn daarnaast nog andere ambachten te zien die te maken hebben met het jaarthema: Leven aan boord anno 1609.
Een kaartje voor het speciale Vaderdagprogramma kost € 8,50 voor volwassenen en € 6 voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Houders van een Museumkaart hebben gratis toegang.

Hoorn in beeld

iHoorn.nl is een fotoblog over Hoorn en haar inwoners.Op iHoorn.nl zie je iedere dag nieuwe foto's, de laatste nieuwtjes en de leukste tips of wetenswaardigheden. Volg ons op Twitter of like onze Facebookpagina en kijk met ons mee.

Plaats een reactie