iHoorn.nl Local Guide Google logo
geld, spaarvarken, lening, NJIB, rood

Belastingaanslag komt eraan

In de laatste week van februari vallen de belastingaanslagen bij inwoners, huiseigenaren en ondernemers op de deurmat. Het is één aanslagbiljet voor de onroerende zaakbelasting (OZB), de rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting.

Met DigiD is het mogelijk de aanslag online te bekijken in de Digitale belastingbalie op www.hoorn.nl/belastingen.

WOZ-waarde en huizenprijzen

Op de aanslag OZB staat de WOZ-waarde van de woning of het bedrijfspand vermeld. Voor de aanslag onroerende zaakbelasting van 2019 wordt de WOZ-waarde, de vrije marktprijs, van 1 januari 2018 gebruikt. Om de WOZ-waarde te bepalen, worden de verkoopprijzen van goed vergelijkbare woningen gebruikt. In de gemeente Hoorn zijn de huizenprijzen tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018 gemiddeld met 9 % gestegen. Wilt u weten welke verkopen zijn gebruikt voor de waardebepaling van uw woning? Bekijk het taxatieverslag via de digitale belastingbalie.

Verhoging aanslag OZB met 2,3%

De gemeenteraad heeft bepaald dat de opbrengst van de OZB met 2,3% stijgt, gelijk aan het percentage waarmee de kosten voor de overheid zijn gestegen. Bij de bepaling van de tarieven wordt ook rekening gehouden met de gemiddelde daling of stijging van de waarde van woningen en bedrijfspanden.

geld, spaarvarken, lening, NJIB, rood

Regel belastingzaken via de website

Inwoners en bedrijven kunnen hun eigen belastingzaken bekijken en regelen via www.hoorn.nl/belastingen. U kunt digitaal:

  • uw taxatieverslag bekijken
  • bezwaar maken
  • geautomatiseerde kwijtschelding aanvragen
  • automatische incasso aanvragen, wijzigen of beëindigen
  • een hond aan- of afmelden

Heeft u een laag inkomen?

Dan komt u mogelijk in aanmerking voor automatische kwijtschelding. U kunt dit aanvragen via www.hoorn.nl/belastingen (met DigiD). Bent u student, ondernemer, heeft u geen inkomen of heeft u een eigen woning, dan komt u niet in aanmerking voor geautomatiseerde kwijtschelding en moet u een kwijtscheldingsformulier aanvragen.

Wilt u bezwaar maken?

Als u het niet eens bent met uw aanslag, belt u dan eerst de gemeente. Dan wordt samen bekeken of uw aanslag juist is. Als u bezwaar wilt maken, moet u binnen zes weken na de verzenddatum van de aanslag bezwaar maken. Dat kan via www.hoorn.nl/belastingen (met DigiD).

Heeft u vragen over uw aanslag?

Voor meer informatie over uw aanslag of de berekening hiervan, kijkt u op www.hoorn.nl/belastingen of belt u met de gemeente via 0229 25 22 00.

Bron: gemeente Hoorn

Hoorn in beeld

iHoorn.nl is een fotoblog over Hoorn en haar inwoners.Op iHoorn.nl zie je iedere dag nieuwe foto's, de laatste nieuwtjes en de leukste tips of wetenswaardigheden. Volg ons op Twitter of like onze Facebookpagina en kijk met ons mee.

Plaats een reactie